HišŸ‘‹! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

HišŸ‘‹! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Toggle offcanvas area
Rol: UX designer, Periode: 2022

Ockto Design System


Met de app Ockto haal je persoonlijke gegevens op bij overheidsinstanties (bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of het UWV). Deze gegevens kun je nodig hebben bij het aanvragen van een hypotheek, het huren van een woning of het leasen van een auto. De app zorgt ervoor dat dit digitaal en veilig gebeurt en dat je jouw gegevens binnen no-time kunt delen met de juiste instanties. De vraag vanuit Ockto aan mij was om een design system in Figma te ontwikkelen die als een centrale plek fungeert en gekoppeld wordt aan alle designs van de app.

Case

Het Ockto Design System is een centrale plek waarin componenten, grafische stijlen en UX-elementen zoals kleuren, fonts, buttons, forms, headers, footers en logoā€™s staan beschreven. Deze digitale bibliotheek in Figma wordt gekoppeld aan alle designs van Ockto. In de library wordt naast de algemene Ockto elementen ook rekening gehouden met white label apps, iOS- en Android-componenten en dark mode.

Het resultaat

Het creƫren van een design system voor Ockto biedt veel voordelen, zoals: consistentie over alle digitale kanalen, het beheren componenten en elementen, het bewaken van templates en style guides vanuit ƩƩn library, het sneller kunnen aanpassen en ontwerpen van designs, het sneller vinden van de juiste informatie en een efficiƫntere afstemming tussen designers, informatie-analisten en developers.

Tot slot

Ik ben een groot fan van design systems. Door alle grafische elementen en componenten vast te leggen in een centrale bibliotheek creĆ«er je een consistente gebruikservaring over alle communicatiekanalen heen en kunnen design en development teams efficiĆ«nt samenwerken. Maar het is vaak een grote klus om zo’n systeem goed neer te zetten. Daarom ben ik trots dat het gelukt is om voor Ockto van scratch een nieuw design system te creĆ«ren.Ā